Roskilde: Danmarks historie og kultur i ét

Roskilde er en by med en rig historie og kultur. Byen er kendt for sin status som Danmarks første hovedstad, dens UNESCO verdensarvsliste Roskilde Domkirke og de velbevarede Skuldelev-skibe udstillet på Vikingeskibsmuseet.
19. april 2024 | Skrevet af: Sara Petersen
Roskilde: Danmarks historie og kultur i ét

Roskilde er en by med en rig historie og kultur. Byen er kendt for sin status som Danmarks første hovedstad, dens UNESCO verdensarvsliste Roskilde Domkirke og de velbevarede Skuldelev-skibe udstillet på Vikingeskibsmuseet.

Roskilde som by

Her er nogle af de ting, der kendetegner Roskilde:
  •       Historie: Roskilde har en lang og rig historie, der går tilbage til vikingetiden.
  •       Kultur: Roskilde er en kulturby med et bredt udvalg af museer, gallerier og teatre. Byen er også vært for en række store kulturelle begivenheder, herunder Roskilde Festival, som er Nordens største musikfestival.
  •       Natur: Roskilde ligger ved Roskilde Fjord og byen er omgivet af grønne områder. Byen har også en række parker og naturområder, der er populære blandt både lokale og turister.

Roskilde er en spændende og levende by med noget at byde på for enhver smag. Byen er et godt sted at besøge, hvis du er interesseret i historie, kultur eller natur.

Find andelsboliger til salg i Roskilde

Transportforhold i Roskilde

Transportforholdene i Roskilde er gode. Byen er godt forbundet med resten af ​​Danmark med tog, bus og bil.

Roskilde ligger på Sjællandsbanen, som med andre togforbindelser forbinder byen med København, Helsingør og Aarhus. Togstationen ligger i centrum af byen, og der er direkte forbindelser til de fleste større byer i Danmark.

Roskilde har et godt busnet, der forbinder byen med de omkringliggende byer og landsbyer. Der er også direkte busforbindelser til København, Helsingør og Aarhus.

Roskilde ligger tæt på motorvej E47, som forbinder byen med København, Helsingør og Aarhus. Byen har desuden et godt vejnet, der gør det nemt at komme rundt i byen og til de omkringliggende områder.

Roskilde er en cykelvenlig by med mange cykelstier. Det er nemt at komme rundt i byen på cykel, og der er også gode muligheder for at cykle til de omkringliggende byer og landsbyer.

Vigtige tal om Roskilde (2023)

Befolkning: Roskilde har en befolkning på omkring 90.000 mennesker. Byen er den største by i Region Sjælland og er en af ​​de største byer i Danmark.

Uddannelse: Roskilde har et stærkt uddannelsessystem med en række skoler og universiteter. Byen er hjemsted for Roskilde Universitet, som er et af Danmarks førende universiteter.

Store andelsforeninger i Roskilde

Ifølge en opgørelse fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) er de største andelsselskaber i Roskilde følgende:

Andelsboligforeningen Vestermarken

Andelsboligforeningen Vestermarken har mere end 1.000 andelsboliger og er beliggende i det vestlige Roskilde. Foreningen blev stiftet i 1966 og består af en række forskellige boligtyper, herunder rækkehuse, lejligheder og etageejendomme.

Andelsboligforeningen Kongehøjen

Andelsboligforeningen Kongehøjen har 600 andelsboliger og er beliggende i det østlige Roskilde. Foreningen blev stiftet i 1967 og består af en række forskellige boligtyper, herunder rækkehuse, lejligheder og etageejendomme.

Bydele i Roskilde

Roskilde er opdelt i mange bydele med hver sit særpræg.

Centrum

Centret er byens kerne og huser Roskilde Domkirke, Vikingeskibsmuseet, Roskilde Festivalplads og en række butikker, restauranter og caféer.

Østervold

Østervold er en historisk bydel, der blev bygget i middelalderen. Bydelen er præget af sine brostensbelagte gader, bindingsværkshuse og hyggelige atmosfære.

Vestervold

Vestervold er en moderne bydel kendt for sit livlige kulturliv. Bydelen huser Roskilde Universitet, Roskilde Musikhus og en række gallerier og teatre.

Kroagers 

Kroagers er en gammel by beliggende ved Roskilde Fjord. Distriktet er kendt for sine kanaler, broer og historiske bygninger.

Jernbaneterræn

Jernbaneterrainet er en ny bydel skabt på det tidligere jernbaneareal. Bydelen er præget af sin blanding af boliger, erhverv og kultur.

Trekroner

Trekroner er en bydel kendt for sine grønne områder og sin blanding af boliger, erhverv og kultur. Bydelen ligger nord for Roskilde Fjord.

Himmelev

Himmelev er en bydel beliggende syd for Roskilde. Bydelen er kendt for sine grønne områder og sin rolige atmosfære.

Hersted veste

Herstedvester er en bydel beliggende vest for Roskilde. Bydelen er kendt for sit industriområde og sin blanding af boliger og erhverv.

Søstrene Hersted

Herstedøster er en bydel beliggende øst for Roskilde. Bydelen er præget af sine grønne områder og sin rolige atmosfære.

Nørrevang

Nørrevang er en bydel beliggende nord for Roskilde. Bydelen er præget af sine grønne områder og sin blanding af boliger og erhverv.

Søndrevang

Søndrevang er en bydel beliggende syd for Roskilde. Bydelen er præget af sine grønne områder og sin rolige atmosfære.

Østbyen

Østbyen er en bydel beliggende øst for Roskilde. Bydelen er præget af sine grønne områder og sin blanding af boliger og erhverv.

Vestbyen

Vestbyen er en bydel vest for Roskilde. Bydelen er præget af sine grønne områder og sin rolige atmosfære.

Disse bydele er med til at give Roskilde et mangfoldigt udtryk og en levende atmosfære.

Butikker i Roskilde

En god måde at vurdere, om det kan betale sig for dig at etablere en butik i Roskilde, er at se på, hvilke butikker der allerede ligger i Roskilde. Her er nogle eksempler på, hvilke butikker der ligger hvor i Roskilde:

I Roskilde er der følgende butikker:

Roskilde er en by med et bredt udvalg af butikker til at dække alle behov. Her er en oversigt over nogle af de mest populære butikker i byen:

RO's plads

  •   Føtex
  •   Magasin
  •   H&M
  •   Zara
  •   God & Idé
  •   Elgiganten
  •   Købmand
  •   Fitness World
  •       CinemaxX

RO's Torv er Roskildes største indkøbscenter med over 60 butikker. Centret har et bredt udvalg af butikker til at dække alle behov lige fra dagligvarer og elektronik til mode og bolig.

Ofte stillede spørgsmål